RIVM en GGD’en delen condooms uit vanwege toenemend aantal soa’s

RIVM en GGD’en delen condooms uit vanwege toenemend aantal soa’s

Het feestelijke nieuws is dat de dansende aantallen soa’s in Nederland hun eigen melodie spelen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt zich een beetje zorgen over deze onverwachte dansmoves.

Maar vrees niet, want het RIVM en de GGD’s hebben een briljante dansroutine bedacht voor de komende weken. Ze gaan op festivals en tijdens introductieweken van opleidingen meer dan 40.000 feestelijke condooms uitdelen, elk met een geweldige boodschap: verspreid liefde, geen soa’s! In het jaar 2022 waren vooral jonge mensen de sterren van de show als het ging om soa’s.

RIVM-arts Rosa Joosten heeft een interessante gedachte over deze dansende soa’s. Ze denkt dat mensen misschien denken dat ze wel een dansje kunnen wagen zonder echt risico te lopen. “Een simpel pilletje en de dans is voorbij,” zegt Joosten met een knipoog. “Maar dat gaat niet altijd op. En als je te lang blijft dansen met een soa, kan het je toekomst behoorlijk in de war schoppen. Stel je voor dat je later moeilijk zwanger kunt worden!”

Ondertussen heeft de dansstijl genaamd “gonorroe” een flinke opmars gemaakt in het afgelopen jaar, en niet alleen in Nederland. Ook in andere landen om ons heen is deze dansstijl erg populair geworden. Vooral onder heterojongeren wordt de dansvloer druk bezocht.

Mannen die de gonorroe-dans doen, kunnen soms een beetje ongemak voelen tijdens het plassen, of er komt wat slijm of confetti (in dit geval pus) uit hun ‘feestfluit’. Vrouwen merken soms helemaal niets van deze dansmoves. Helaas kunnen er door deze dans ontstekingen ontstaan die de sfeer flink kunnen bederven.

De toenemende populariteit van deze dans baart Joosten zorgen. “Tot nu toe konden we in Nederland alle gonorroe-dansen aanpakken met antibiotica,” legt ze uit. “Maar in Engeland zijn er een paar gevallen waarbij antibiotica niet goed werkte. Als dat bij ons ook gebeurt, staan we als dansers echt met de rug tegen de muur.”

Ze benadrukt dat hoe meer mensen deze dansstijl omarmen, hoe groter de kans dat we ooit een remix tegenkomen waar antibiotica niet op aanslaat. Dus laten we dansen, maar wel verstandig!