Jongeren over acceptatie: 'Laat iedereen lekker z'n ding doen'

Jong en oud, iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. Precies dát vindt de 17-jarige Celine. Sinds 2019 zit zij als jongere bij het lhbtiq+-platform Jong&Out waar ze zich als een vis in het water voelt. Ze legt uit waar dat ‘m in zit en waarom (online) communities als deze juist zo ontzettend belangrijk voor jongeren zijn.

Hokjesdenken

Wonend in een klein dorp valt Celine met haar uiterlijk en seksuele voorkeur voor meisjes altijd op. Het gros vindt er wat van en kan het moeilijk verkroppen dat ze niet in een standaard ‘hokje’ past. Al jaren ervaart ze dat je als lhbtiq+-jongere niet altijd wordt geaccepteerd. Ook op haar middelbare school viel ze er altijd best buiten.

“Al mijn leeftijdsgenootjes zijn een beetje hetzelfde, zeg maar ‘dertien in een dozijn’-types: vaak hebben ze lang blond haar en dragen ze een spijkerbroek met sneakers van de hipste merken.” Niet Celine haar ding. Voor haar liever een uitgesproken stijl met vrouwelijke twist. “Dat ik daarbij op meisjes val, helpt niet mee om er wel bij te horen. Had ik dezelfde kledingstijl als nu, maar zou ik op mannen vallen, dan werd het denk ik sociaal al stukken beter geaccepteerd.”

Of ze zich door de buitenwereld uit het veld laat slaan? Integendeel! De stoere, sterke Brabantse doet haar ding en voelt zich door jongerenplatform Jong&Out alleen maar gesterkt. Vier jaar geleden meldde ze zich aan. “Het was coronatijd en ik zat als 13-jarige alleen op mijn kamer.

Op een gegeven moment vertelde mijn ouders aan tafel dat ze wellicht iets interessants voor mij hadden gevonden waar ik andere jongeren zoals ik kon ontmoeten; Jong&Out. Het leek me wel wat. Na mijn akkoord schreven mijn ouders mij in. Al snel kwam ik tot de conclusie dat er juist veel mensen zijn die hetzelfde zijn als ik.”


Bron en meer informatie: COC / www.rtlnieuws.nl